Sa o salvam pe Alisa Stefania Lazar – Diagnostic: leucemie limfoblasticã acutã cu High Risk

alisa_banAlisa – Ștefania a venit pe lume pe 2 iulie 2010 . O fetiță drăguță, veselă și jucăușă. A fost înconjurată cu multă dragoste și afecțiune de părinți, bunici, unchi și mătuși. Era un bebeluș sănătos, dezvoltată foarte bine pentru vârsta ei. Până intr-o zi …

A trecut iarna, a venit primăvara şi abia aşteptam să plecăm cu Alisa la bunici la ţara. La o săptămână după Paşte Alisa a mai făcut un progres: se ridica singurică în picioare sprijinindu-se de pătuţ.

Apoi, imediat după Paşti Alisa a răcit uşor, medicul a zis că are puţin roşu în gât, după o săptămână de tratament , nu mai avea roşu în gât dar la ochişori avea edeme şi năsucul înfundat.

Am consultat un ORL-ist apoi medicul pediatru care a cerut să facem nişte analize suspectând că ar avea ceva la rinichi. Rezultatul analizelor ne-a șocat: Alisa era suspectă de sindrom limfoblastic acut, am refuzat să credem asta încă speram să nu este adevărat.

Donaţii: prin transfer bancar în conturile BCR:

BCR – LEI: IBAN RO03RNCB0318041394420001

BCR – EURO: IBAN RO96RNCB0263041394420010

Titular Lazăr Ovidiu Florin         Adresa loc. Rîmnicu  Vâlcea, jud. Vâlcea

Alisa are urgent nevoie de  transplant de celule stem

A doua zi Alisa a fost internată la Institutul Clinic Fundeni unde după puncţia medulara diagnosticul a fost confirmat: Leucemie acută limfoblastică Tip L1 .

Începe tratamentul care este unul foarte dur: analize, puncții, perfuzii, o branulă, transfuzii, multe figuri noi și halate albe, Alisa pare să nu înțeleagă ce se întâmplă, de ce nu mai este totul ca înainte.


După prima săptămână de tratament veștile nu sunt bune deloc: Alisa nu a reacționat bine la tratamentul cu cortizon, lucru care ne-a îngrijorat și mai tare. Urmează prima săptămână cu citostatice la care rezultatele sunt neașteptat de bune: celule blastice din periferie au dispărut. După încă o săptămână aflăm că Alisa are forma de leucemie cu celule T , fenotip aberant, fiind vorba de o formă de leucemie cu risc crescut.

Urmează luni de zile de tratament cu citostatice, nu stim cand vom ajunge din nou acasa…
Primele luni trec foarte greu dar faptul ca Alisa este în remisie ne dă speranţe.

Alisa trece cu greu de primele cure, perioadele de aplazie după tratamentul cu citostatice sunt cele mai grele, cu febră, infecţii, mucozită, protoculul făcut de Alisa, INTERFANT 06, este unul foarte agresiv, fetiţa făcând aplazii severe din care îşi revine cu greu.

Aşa au trecut primele 3 luni petrecute de Alisa şi mama ei în spital, boala este în remisie, doctora hotărând să ne lase pentru două săptămâni acasa până la următoarea cură cu citostatice.

În cele 2 săptămâni Alisa şi-a revenit, era din nou veselă şi jucăuşă, începuse să mănânce din nou normal dar timpul a trecut repede şi a venit ziua când a trebuit să ne întoarcem la Fundeni din nou pentru o nouă cură de citostatice.

Acesta s-a dovedit a fi una foarte grea, Alisa a trecut prin momente cumplite: 2 săptămâni de febră continuă cu temperaturi de 38-39 grade, mucozită, infecţii abdominale, o inflamație la cec. La un moment dat nici doctorii nu ii mai dădeau speranţe. Dar Alisa este o fetiţă puternică şi cu ajutorul lui Dumnezeu își revine.

După acesta , ne-am dat seama că şansa ei este să continue chimioterapia la o clinică din străinătate. Timpul nu ne-a permis să căutăm prea mult, Alisa a stat prea mult în aplazie, revenindu-şi cu greu, orice zi de intârziere a ciclului următor de citostatice ar fi putut însemna pentru ea ca boala să revină.

Aşa am ajuns la Clinica San Mateo din Pavia-Italia unde Alisa continuă chimioterapia în acest moment.

Sfatul medicilor de aici a fost unul foarte clar:

ALISA ARE NEVOIE DE TRANSPLANT ALLOGENIC de la un donator compatibil. Costurile sunt foarte mari și trebuie să gasim repede resurse financiare pentru a o salva pe Alisa. Deși Alisa are recoltate la naștere celulele stem din sângele placentar acestea sunt inutile în cazul leucemiei din pricina riscului crescut de păstrare a caracteristicilor genetice disfuncționale.


* Campania desfășurată de Fundația Mereu Aproape prin intermediul posturilor Antena 1 si Antena 3 a durat o săptămână în luna noiembrie 2011, motiv pentru care am acoperit numerele de SMS ce apar în material deoarece acestea nu mai sunt valabile în vederea strangerii de fonduri pentru transplantul Alisei.

This entry was posted in Romania and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.